GR | EN
Χρήσιμες οδηγίες καθαρισμού υφασμάτων
 

Ήταν το 1979 , όταν κατασκευάσαμε το πρώτο σαλόνι στην Ελλάδα, με ύφασμα που βγαίνει, είτε για στεγνό καθάρισμα, είτε για πλύσιμο. Από τότε αυτή η τεχνοτροπία καθιερώθηκε και για άλλες κατασκευές , όπως για καρέκλες τραπεζαρίας , ντυμένα κρεβάτια και οτιδήποτε άλλο που παλαιότερα ήθελε τη κλασσική εργασία ταπετσαρίας. Πολλοί δυνατοί λεκέδες όμως, είναι εφικτό να καθαρίσουν τοπικά, χωρίς να χρειασθεί να βγεί όλο το ύφασμα. Σας παραθέτουμε λοιπόν, τις διαδικασίες που χρειάζεστε, προκειμένου να απομακρύνετε κάθε είδους δύσκολους λεκέδες, ούτως ώστε να διατηρήσητε καθαρά σαν καινούργια, καναπέδες, καρέκλες, στρώματα, κρεβάτια, κουρτίνες, και οτιδήποτε άλλο που είναι κατασκευασμένο με ύφασμα επίπλωσης.

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ - ΑΙΜΑ.

Ταμπονάρετε το λεκέ με ένα καθαρό πανί βρεγμένο με οινόπνευμα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε επανειλημμένα υγρό απορρυπαντικό αναμιγμένο με δροσερό νερό. Στεγνώστε με μια πετσέτα, ταμπονάρετε πάλι με σκέτο δροσερό νερό και μετά αφήστε το να στεγνώσει.

ΤΣΙΧΛΕΣ

Tρίψτε ένα παγάκι πάνω από την τσίχλα για να σκληρύνει, ή βάλτε το κομμάτι του υφάσματος (αν είναι εφικτό) στη κατάψυξη. Στη συνέχεια, ξύστε τη τσίχλα με ένα μη αιχμηρό μαχαίρι. Για να αφαιρέσετε ό, τι έχει απομείνει, χρησιμοποιήστε υγρό στεγνού καθαρισμού.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΚΑΡΑΜΕΛΑ 

Αυτό είναι ένας συνδυασμός λιπαρού / μη-λιπαρού λεκέ. Ξύστε το πλεόνασμα, και πλύνετε τοπικά το σημείο με δροσερό νερό ανακατεμένο με υγρό απορρυπαντικό. Σκουπίστε καλά και στη συνέχεια, καθαρίστε με υγρό στεγνού καθαρισμού.

ΚΑΦΕΣ - ΤΣΑΙ -ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Με σφουγγάρι σε ζεστό νερό εφαρμόστε ζεστή γλυκερίνη. Αφήστε τη για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε γρήγορα.

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΥΜΟΙ

Απομακρύνετε το περίσσεμα, σκουπίζοντας το σημείο με δροσερό νερό. Εάν ο λεκές παραμένει, προσθέστε υγρό απορρυπαντικό με μία σταγόνα ξίδι στο νερό. Ταμπονάρετε το σημείο του λεκέ με αυτό το μείγμα,  μέχρι να μην μείνει κανένα ίχνος του λεκέ. Στη συνέχεια, καθαρίστε την περιοχή ελαφρά με καθαρό νερό για να απομακρυνθούν τα ίχνη του ξιδιού.

ΓΡΑΣΑ

Ξεκολλήστε ότι περισσεύει (εάν χρειάζεται), και στη συνέχεια, ταμπονάρετε επανειλημμένα το λεκέ με υγρό στεγνού καθαρισμού. Εάν οποιαδήποτε λεκές παραμένει, εφαρμόστε πάνω από την περιοχή μείγμα υγρού απορρυπαντικού και νερό. Πάντα σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε καθαρά πανιά, ώστε να μην αποθέτετε το λεκέ πίσω στο ύφασμα. Στο τέλος σκουπίστε πάνω από την περιοχή με ένα καθαρό πανί βρεγμένο με κρύο καθαρό νερό.

ΠΑΓΩΤΟ

Ξύστε το περίσσεμα και εφαρμόστε δροσερό νερό αναμειγμένο με υγρό απορρυπαντικό. Στεγνώνετε συχνά με ένα στεγνό πανί, έτσι ώστε να μην κορεστεί το ύφασμα. Αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια πάρτε οποιοδήποτε υπόλοιπο λεκέ με υγρό στεγνού καθαρισμού. Στεγνώνουμε ξανά.

ΜΕΛΑΝΙ

Βρέξτε με ζεστή γλυκερίνη. Αφήστε τη για 10 λεπτά. Εφαρμόστε υγρό απορρυπαντικό και βουρτσίστε απαλά. Ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε γρήγορα.

ΙΩΔΙΟ

Τρίψτε με κομμένο λεμόνι σε σφουγγάρι με χλιαρό νερό. Απλώστε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού με καθαρό πανί. Σκουπίστε τον λεκέ και στη συνέχεια αφαιρέστε τα κατάλοιπα σαπουνιού με στυμένο ύφασμα από  ζεστό νερό και λευκό διάλυμα ξυδιού (1/3 ξύδι στα 2/3 νερό).

ΕΜΕΤΟΣ ΑΠΟ ΓΑΛΑ

Απομακρύνετε τη μεγάλη ποσότητα και πάρτε ένα καθαρό, μαλακό πανί και στεγνώστε. Εφαρμόστε κρύο κρυστάλλινο νερό στην περιοχή με το το αποτύπωμα, αρκετές φορές. Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα διάλυμα απορρυπαντικού με το οποίο έχετε προσθέσει μια μικρή ποσότητα αμμωνίας. Στεγνώστε και περιμένετε μερικά λεπτά. Εφαρμόστε πάνω από την περιοχή υγρό στεγνού καθαρισμού, και τέλος, στεγνώστε την περιοχή απαλά με ένα πανί εμποτισμένο με οινόπνευμα.

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ , ΓΛΥΚΑ , ΣΙΡΟΠΙΑ

Σε σφουγγάρι με νερό, προσθέστε ζεστή γλυκερίνη και εφαρμόστε τοπικά στο λεκέ. Ξεπλύνετε με νερό και αφήστε το να στεγνώσει.

ΒΕΡΝΙΚΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ

Εφαρμόστε υγρή παραφίνη για να χαλαρώσει ο λεκές, στη συνέχεια, σφουγγάρι με υγρό στεγνού καθαρισμού.

ΟΥΡΑ

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο λεκές αμέσως, πριν στεγνώσουν τα ούρα. Διαφορετικά, τα ούρα μπορεί να αντιδράσουν με τις βαφές του υφάσματος και να προκαλέσουν μόνιμο αποχρωματισμό. Πρώτον, ταμπονάρετε το λεκέ με ένα διάλυμα από λευκό ξύδι και νερό και σκουπίστε το. Στη συνέχεια εφαρμόστε ένα μίγμα υγρού απορρυπαντικού με δροσερό νερό επάνω στο αποτύπωμα, ενώ σκουπίζετε παράλληλα με ένα στεγνό πανί για να αποφύγετε τον κορεσμό του υφάσματος. Τέλος, τρίψτε το σημείο με καθαρό δροσερό νερό και στεγνώστε καλά.

ΚΗΛΙΔΕΣ ΝΕΡΟΥ

Σκουπίστε καλά και στη συνέχεια βρέξτε ολόκληρο το σημείο με καθαρό λευκό ξύδι. Περιμένετε λίγα λεπτά. Όταν η περιοχή έχει ξεραθεί, βρέξτε και πάλι με καθαρό νερό επάνω  στο αποτύπωμα και στεγνώνετε παράλληλα  με ένα στεγνό πανί μετά από κάθε εφαρμογή του υγρού. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ:

Αν το ύφασμα έχει πέλος , να σκουπίζετε στο τέλος προς αυτή την κατεύθυνση, πριν το αφήσετε να στεγνώσει.

 
 
 
 
 
Positive SSL